Op zoek naar de Koningstafel
Bekijk de agenda
Gidsen van het Cuneragilde laten je de Grebbeberg zien zoals je hem nog niet kent. De ‘Greb’ is meer dan Ouwehands Dierenpark en de slag van 1940.
Praktische informatie
Rondleidingen/openingstijden
Deze wandeling vindt in de zomermaanden op verspillende momenten plaats. Kijk hiervoor in de agenda. Duur: ca. 1½ uur. Voor kinderen is er een puzzeltocht en een speurtocht, wat de stadswandeling een leuk gezinsuitje maakt.
Tickets
Kosten: € 5,= pp, €2,- t/m 12 jaar. Met een Cunerapas is deze rondleiding gratis.Tickets voor de stadswandeling zijn verkrijgbaar bij de VVV in het Stadsmuseum Rhenen.
Wilt u een rondleiding organiseren voor uw familie, club of met vrienden, kijk dan hier.
Jachtpartijen
Onderweg vertellen gidsen over het ontstaan van dit heuvelland, een geologisch monument met sneeuwsmeltwaterdalen. Je hoort over de bewoners en hun verdwenen buurtschap, de jachtpartijen van koning Frederik van de Palts en zijn picknickplek op de Heimenberg. Zo heette het hier vroeger, misschien als herinnering aan de mythologische Reus Heimdall, brugwachter op de regenboog, de weg naar het Rijk van de Goden.
Koningstafel
Op de berg ligt ook de Koningstafel, eeuwen geleden een picknickplaats van een uit zijn land verjaagde koning en zijn Engelse prinses. Met hun gasten genoten ze van het vergezicht over onze brede rivieren die traag voorbijstromen. Je kijkt van deze strategische plek boven op de Rijn, al sinds de Romeinse tijd de belangrijkste verkeersader van Noord-Europa.
Walburg
Rond het veld van de Koningstafel zijn restanten van een walburg en de ruïne van de boswachterswoning te zien. Met name de walburg laat zien dat de geschiedenis rond de Koningstafel ver terug gaat. Het is niet zeker waarvoor dit diende. Een uitkijkpost over rivierenland, tot aan het Valkhof in Nijmegen. De Rijn schuurt, veertig meter lager, langs de voet van de Heimenberg. Op een royale zitbank kun je genieten van misschien ‘het mooiste uitzicht van Nederland’, schreef verslaggever Louël de Jong in Trouw.
Sint-Antonius kapel
De Heimenberg heeft nog een andere kwaliteit. Minder zichtbaar maar niet minder aanwezig, wordt gezegd. Dit aardfort uit de dageraad van onze geschiedenis lokt mensen die hier een kosmische ‘krachtplaats’ vermoeden, een heidens heiligdom. Later bouwden christenen hier een kapel van Sint-Antonius, beschermheilige van reizigers, schippers en pelgrims.
Koning van de Rijn
De kapel ontving in de middeleeuwen schippers en reizigers op weg over de Rijn. Ook pelgrims zouden volgen, tienduizenden. Want in de vroege middeleeuwen, wordt gezegd, gebeurde hier iets waarover ze eeuwen later nog spraken: de wurgmoord aan het hof van de Koning van de Rijn.
De koning had de koningin haar vooraanstaande positie afgenomen toen hij zijn hart verloor aan Cunera, een jonge christen. De koningin voelde zich bedreigd en greep de noodrem: ze wurgde Cunera. Deze koninklijke crime passionel was -ook in een wereld zonder tabloids- een drama om van te smullen en verder te vertellen.